Generieke IPv6 proxy voor Azure

Azure Kubernetes Service ondersteunt momenteel geen IPv6 als je network policies wilt gebruiken (bron). Om de applicaties die in het AKS-cluster draaien toch beschikbaar te maken via IPv6, hebben we bij Digilab een generieke IPv6-proxy ontwikkeld. Deze is gepubliceerd als Terraform-module en eenvoudig om te gebruiken. De module zet een dual-stack virtuele machine op die te benaderen is via IPv6 en als proxy fungeert naar een IPv4-bestemming, zoals een load balancer voor een AKS-cluster of een andere IPv4-bestemming.

Achtergrond

Als je een website bezoekt, wordt er op de achtergrond een IP-adres opgezocht dat hoort bij de server waar de website op staat. Dit adres is uniek en bestaat uit vier triplets van getallen, gescheiden door punten, bijvoorbeeld 20.8.247.255. Dit is een IPv4-adres. Het aantal mogelijke adressen is beperkt (~4.3 miljard), en daarom is er een nieuw type adres ontwikkeld: IPv6. Dit adres bestaat uit acht groepen van vier hexadecimale cijfers, gescheiden door dubbele punten. Het aantal mogelijke adressen is hierdoor veel groter. De Nederlandse overheid schrijft voor om alle overheidswebsites beschikbaar te maken via IPv6. Dit is echter niet altijd mogelijk omdat de adoptie van IPv6 nog niet volwassen is. Daarom heeft het team van Digilab een generieke IPv6 proxy ontwikkeld. Deze proxy kun je plaatsen voor een IPv4 bestemming, waardoor je website wel via IPv6 bereikbaar is, maar er geen aanpassingen nodig zijn aan je bestaande infrastructuur.

Hoe werkt het?

De Terraform-module zet een virtuele machine op die zowel IPv4 als IPv6 ondersteunt. De machine krijgt een publiek bereikbaar IPv6-adres. Je kunt dit adres gebruiken voor het IPv6 AAAA DNS-record. De machine ontvangt een IPv6-request en maakt vervolgens via IPv4 een request naar de IPv4-bestemming. Aangezien de machine aan TLS-passthrough doet is de machine niet in staat om het verkeer te inspecteren.

Op deze manier is je website beschikbaar via IPv6, zonder dat je aanpassingen hoeft te doen aan je bestaande (IPv4-only) infrastructuur.

Hoe kan ik het gebruiken?

We gaan er van uit dat je reeds Terraform gebruikt om je Azure infrastructuur te beheren. Vervolgens kun je met een nieuwe module deze module aanroepen:

module "ipv6_proxy" {
 source = "git@gitlab.com:digilab.overheid.nl/ecosystem/terraform-modules/azure-generic-ipv6-proxy.git"

 resource_group_name = "my-ipv6-proxy"
 location      = "my-location"
 backend_ips     = ["1.2.3.4"]
}

De module ondersteunt het ook gelijk een AAAA DNS-record aan te maken voor het IPv6-adres dat de proxy toegewezen heeft gekregen. Zie de voorbeelden in de repository van de module om te kijken hoe dat werkt.

Limitaties

 • doordat er een enkele virtuele machine wordt gebruikt, creëer je een Single Point of Failure.
 • doordat er een enkele virtuele machine wordt gebruikt, is de oplossing niet schaalbaar.
 • door de TLS-passthrough (en geen ondersteuning voor SNI), kun je geen backend selecteren op basis van de hostname / domeinnaam. Al het verkeer gaat naar dezelfde bestemming, en pas daar kan het onderscheid gemaakt worden.

Bekijk de repo


Wil je gewoon meer weten over Digilab? Neem contact op of log met je Pleio-account in bij onze online community.