De kracht van Open Source: hoe jij als developer beleidsmensen overtuigt van Open Source werken

Waarom zou je als developer open source werken? Open source software heeft voordelen voor jou en de organisatie waarvoor je werkt. Daarnaast is open-source sinds 2020 verankerd in de wet. Software die de overheid maakt (of laat maken) moet zo veel mogelijk open source zijn, dit is vastgelegd in de beleidslijn 'Open, tenzij'. Dit betekent dat overheidsorganisaties verplicht zijn hun software open source te maken, tenzij ze goede redenen hebben om dit niet te doen. Het is dus gewoon verplicht. Maar wat zijn redenen om het als developer daarnaast zelf te willen? En hoe overtuig je de mensen om je heen? Dit is deel 1 uit een reeks van 2 artikelen.


Dit discussietopic is een voortzetting van het oorspronkelijke topic op https://developer.overheid.nl/blog/2024/02/05/de-kracht-van-open-source

Open source werken levert voor developers aan projecten een levend CV op waar zij ook naar toekomstige opdrachtgevers kunnen aantonen wat zij hebben gedaan en wat hun aandeel is geweest in een project. Daarnaast bestaat er voor Developers aan Open Source projecten de mogelijkheid om code, maar ook de investering in de gebruikte talen / platformen en werkwijzen mee te nemen in hun carriere.
Andersom werkt dat natuurlijk net zo, ontwikkelaars kunnen Open Source componenten, workflows en werkwijzen meenemen uit eerdere projecten en zo het project versnellen, de learning curve blijft zo vlakker.

Op deze manier is het voor developers aantrekkelijker om aan Open Source projecten te werken dan aan closed source projecten. Dit kan betekenen dat deze developers wellicht eerder geneigd zijn aan deze projecten te werken.

2 likes

@janklopper eens! Wat ik ook merk is dat in Open Source projecten vaak veel discussie is over de gebruikte technieken/ frameworks. De kwaliteit ligt vaak hoog omdat er veel ogen meekijken. Het zijn mijn inziens projecten waarvan je als developer veel van kan leren.